Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marta Zielinska (6826 niezalogowanych)
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Solo napisał:
Izolacja Norwegii od reszty świata, dobrze robi na swój interes. Robią produkty swoje i sprzedają też u siebie, co napędza monetę. Są (prawie) samowystarczalni.

Dokladnie!... Co nie oznacza, ze nie ma tu wyboru. Gdyby mariankopodobnym chcialo sie ruszyc dupy poza rimi-remy-kiwi, a przy okazji przestac na sekunde zydzic i narzekac na kazdym kroku, zapewne odkryliby zupelnie nowy, szokujacy swiat

Z innej strony, cos jest chyba nie tak z krajem(Polandia), bedacym jednym z najwiekszych producentow ziemniakow i owocow, ba(!) paliw, w tym gazu... a zarazem najwiekszym importerem tych wlasnie produktow. Moze czas nauczyc sie ochrony wlasnego rynku??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
JLK>>>Dokładnie trak by było, bo nie dawniej jak 10/15 lat temu, całe vest agder i pół rogaland,oraz deszczowe vest landet(bergen i reszta jaskiniowców) układała parkiety i kostke brukowa w stanach.....
Czesc budowała "domki kanadyjskie",pracujac dokładnie tak samo jak my teraz tutaj....
I nie jest to moje zdanie/opinia!
Wystarczy spotkac i pogadac z normolnym norkiem w wieku 40-50 lat....
A,ze malo tu tych "normalnych",to i ciezko poznac fakty : )
aaaaaaa co do zakupów poza rimi,rema,kiwi,to co poza coop mega,lub Obs mozna jeszce tu napotkac.....
ja zdania nie zmienie>uwazam ten kraj za smutny,zacofany,egoistyczny o ustroju bardzo zblizonym do komunizmu i dyktatury.....
I mam do tego pełne prawo kurwa jego mac : ))
A wy chwalcie i wynoscie na ołtarze tą wieksza wioske.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...powiew

wielkiego swiata,mozna jeszcze znalezc

w ica maxi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marianek73 napisał:
JLK>>>Dokładnie trak by było, bo nie dawniej jak 10/15 lat temu, całe vest agder i pół rogaland,oraz deszczowe vest landet(bergen i reszta jaskiniowców) układała parkiety i kostke brukowa w stanach.....

ja zdania nie zmienie>uwazam ten kraj za smutny,zacofany,egoistyczny o ustroju bardzo zblizonym do komunizmu i dyktatury.....
I mam do tego pełne prawo kurwa jego mac : ))
.....

tak tak, 10 lat temu czyli w 2001 to norki układali kostkę brukową w stanach...
ja o takich co to siedzą 10/15 lat w miejscu, które im się nie podoba, też zdania nie zmienię,
tylko nie użyję w tym miejscu słów w pełni oddających co takie osobniki mają w główce, w obawie, że o tej porze może tu zajrzeć jakieś dziecko
I mam taki obowiązek....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
kraj kilku monopolistow ktorzy boja sie jakiejkolwiek konkurencji .brak konkurencji to marna jakosc i wysokie ceny.zawsze tak bylo jest i bedzie niewazne czy w tym kraju czy w pl czy gdziekolwiek indziej,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kryss napisał:
...brak konkurencji to marna jakosc i wysokie ceny.zawsze tak bylo jest i bedzie niewazne czy w tym kraju czy w pl czy gdziekolwiek indziej,
właśnie ostatnio mieliśmy tego przykład jak wydudkano chińską konkurencję z budowy autostrad w pl. takie skośnookie mogli by się wkrótce za budowę mieszkań wziąć i co to by było????
mieszkania w Warszawie mogły by się stać tańsze niż w Berlinie!!!!! aj waj, aj waj, aj waj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Robert Wesołowski
(robert14421)
Wiking
marianek ja cię nie przeganiam siedź sobie tu ile chcesz tylko pytam po co tu jesteś skoro tam tak dobrze a tu tak źle?, A co do wioski to do wszystkich piszesz że są z wioski a sam pewnie z niej jesteś ja nie jestem z dużego miasta ale byłe województwo co nie znaczy że nie robię zakupów w dużych marketach i widzę jak 70% polskich konsumentów kupuje produkty wyprodukowane dla dla tych marketów bo najtańsze i w ten sposób raz w miesiącu stać ich na cały kosz zakupów w polsce klasa średnia i bogata to nie całe 30% więc to jest dobrobyt przed przyjazdem tutaj zarabiałem ponad 3000zł i było mnie stać na utrzymanie rodziny czteroosobowej ale nie na odłożenie a tutaj pracuję wynajmuję mieszkanie utrzymuję te same osoby i połowę odkładam i robię to samo co w polsce więc uważam że ich system pomimo że trochę komunistyczny jest zdecydowanie leprzy. Są rzeczy które i mi się tu nie podobają ale pożądek jest i to mi się podoba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1381 Postów

(wilk stepowy)
Maniak
,,Pożądek,,..to tutaj na forum będzie,,leprzy,,...jak Ty nauczysz się pisać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
chinczycy chcieli byc zbyt cwani,czesto polskie firmy zanizaja kwoty na przetargi aby je wygrac pozniej grube kopert ida pod stolem komu trzeba pisze sie aneksy do umowy i inne cuda i w efekcie wychodzi tak samo jak u i nnych albo drozej,wlasnie dlatego drogi u nas sa drozsze niz w niemczech,taki sam przewal probuja robic ze stadionem w warszawie.a chinole mysleli ze w pl miska ryzu beda placic no i sie nie udalo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
dobrze,ze mnie nie przeganiasz Robercie-dzieki
system lepszy nie kest, tylko pracy jest wiecej,choc z kazdym dniem jej ubywa,bo nadciagaja "nowe kraje" z UE i godza sie na stawki, za które my(dłuzej tu pracujacy)nie chcemy pracowac.....
co do osób z wioski, to mylisz sie, poniewaz ja nie uwazam, zeby ludzie z wiosek byli gorsi od tych z miasta! tylko niektorzy, z piszacych w dupie byli i gówno widzieli, a sapią na forum jakby objechali pół swiata i wiedzieli wiecej niż wszystko
Ja tez sie ciagle uczę i staram sie byc madrzejszy z dnia na dzien(nie zawsze mi sie to udaje) )
aaaaaa te 30% klasy sredniej w PL to tylko teoria,bo ludziska w pl mają mase floty i jakosć ich zycie jest na duzo wyzszym poziomie jak tutaj....
Co do pana "jasta"> jaki ty qurwa ciezki typ jestes....
kreujeszlansujesz sie tu na wielkiego krasomówce,pouczasz wszytskich dookoła, a kompletnie nie rozumiesz wiekszej czesci postów!
poczytaj sobie 23 razy zanim zaczniesz sapac i mądzyc sie niepotrzebnie!
Nie lubie cie,bardzo cie nie lubie lamusie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok